Vargar är fascinerande djur – gåtfulla, förtjusande, vilda och energiska. De talar till människans fantasi mer än något annat djur, trots att vi vet så lite om dem. En kväll i ett vargrevir är en spännande upplevelse du kommer att minnas länge.
För många som besöker Mellansverige utgör denna vargsafari den överraskande höjdpunkten. Ingen annan vargsafari ger möjlighet att uppleva vargar på så nära håll att du berörs personligen. Trots att chansen att se en varg är liten, finns goda möjligheter att höra deras ylande. Att höra vargflockens ylande i deras naturliga habitat är en upplevelse utan motstycke.
På denna utflykt förflyttar du dig i liten grupp genom ett av Sveriges många vargrevir, både till fots och i minibuss. Chansen är stor att du får höra vargar yla, se deras spår och känna av deras närhet. Guiderna följer vargarna året runt och vet precis var de befinner sig, vilket förbättrar chansen för en framgångsrik vargsafari.
Safarin genomförs i samverkan med forskare och naturförvaltare. Det finns ett omfattande samarbete med Scandinavian Wolf Project, som är stationerat vid Grimsö forskningsstation. För att öka din förståelse om vargar kommer en expert under safarin att dela med sig av sin kunskap.
Det främsta syftet med denna aktivitet är att öka kunskapen kring den skandinaviska vargen. Dessutom ger dessa ansvarsfullt organiserade utflykter en välkommen inkomst för lokalbefolkningen. Det är också av den anledningen som vi uteslutande samarbetar med lokala guider, övernattningsställen och restauranger.
Aktivitetens höjdpunkter:
- Övernattning i tält i ett vargrevir
- Identifiera vargspår
- Liten chans att se varg
- Små grupper med lokala guider ger en genuin upplevelse
- Stor chans (ca 80-90 %) att höra vargar yla
Målgrupp: Alla över 15 år som kan vandra i skog utan problem. Beroende på den aktuella situationen på plats genomförs turen sen kväll eller tidig morgon. Vandringssträckornas längd beror på var flocken befinner sig. Svårighetsnivå: medel. Vandringarna tar 1-2 timmar på varierande underlag, allt från grusvägar till ojämn skogsmark. Vissa turer genomförs på natten under mörker. Regelbundna pauser planeras in. Varje guide tar med max 7 deltagare och utflykten genomförs med max två guider, alltså max 14 deltagare totalt.
Plats: Skinnskatteberg i Västmanland. Exakt plats meddelas vid bokning.
Period: I förväg fastställda dagar, från mitten av juli till mitten av september. Denna period är mest lämplig för en framgångsrik vargsafari. Det finns lediga platser i år på 26 augusti samt 2 september. År 2022: 14, 21 och 28 juli, 4, 11 och 18 augusti samt 15 september. Vid minst 10 deltagare kan vargsafarin även bokas på andra datum.
Tid: Turen börjar kl 13 dag 1 och avslutas kl 12 dag 2. Se till att du är på plats i god tid. Tänk på att lunch inte är inkluderad första dagen. Det rekommenderas att du äter lunch strax innan turen börjar.
Pris: 3 250kr/person, inkl lån av: kikare, pannlampa och campingutrustning, kaffe och te på eftermiddagen, utomhusmiddag dag 1 och frukost dag 2 samt personlig handledning på engelska.
Vargsafari med övernattning i tält
Dag 1:
Vi träffas kl 13 i Skinnskatteberg där guiden hälsar välkommen. Tänk på att lunch inte är inkluderad i denna aktivitet. Det rekommenderas att du äter lunch strax innan turen börjar. Utomhusmiddag serveras sent på kvällen, så ta gärna med ett mellanmål.
Innan avresa till det närliggande vargområdet får du veta mer om dessa fascinerande djur. Du får svar på frågorna: Vad är ett vargrevir? Varför ylar vargar? Vilken varg är gruppens ledare? Hur många vargar krävs för att döda en älg?
Sedan åker du till det närliggande vargområdet. Den exakta platsen hålls hemlig. Det är av yttersta vikt att du inte delar denna information med någon. Du får veta varför när du är på plats.
Beroende på den aktuella situationen på plats lär du dig att spåra genom att spana efter tassavtryck, exkrementer, fällda byten och andra tecken som kan tyda på att vargar finns i närheten.
Du kommer att träffa en av Sveriges mest framstående vargexperter som berättar om sitt arbete med vargar och andra stora rovdjur. Detta ökar din förståelse för vargens beteende och skötselprincipen som är så aktuell idag.
Innan kvällen sätter gruppen upp tältlägret tillsammans. På kvällen serveras en härlig utomhusmiddag vid lägereld.
När mörkret faller åker du närmare vargarna i hopp om att få chansen att höra deras ylande. Gruppen håller sig alltid på behörigt avstånd, så att inte vargarna blir skrämda. Det är av stor vikt att vargarna inte vandrar till ett annat område. De erfarna guiderna vet hur man ska agera i alla möjliga situationer som kan uppstå.
Du måste vara beredd på att vandra i en timme under tystnad genom orörd terräng, ofta i mörker. Syftet är att komma till en strategisk plats där gruppen kan installera sig för att lyssna några timmar.
Sökandet upplevs ofta som meditativt och spännande. Föreställ dig att sitta på en kulle i en mörk skog, omgiven av träd. Du betraktar natthimlen i vetskap att en vargfamilj finns i närheten. Alla väntar, lyssnar och hoppas få höra vargens ylande.
Att höra vargar yla är en av de mest spännande naturupplevelser som man någonsin kan få. Trots att din guide inte kan garantera detta, har vargens ylande hörts på de flesta turer.
Sent på kvällen återvänder du till tältlägret för övernattning.
Dag 2:
På morgonen serveras frukost i skogen. Beroende på hur framgångsrik dagen innan var och var vargarna befinner sig kan det bli ytterligare en kort tur tidigt på morgonen. Sedan är det dags att tillsammans riva tältlägret och åka tillbaka till civilisationen där safarin avslutas.
Övernattning: Du sover i 1-, 2- eller 3-mannatält (efter eget val) och använder campingutrustning av hög kvalitet, däribland 3-säsongssovsäck (lämplig för nordiskt klimat), lakan, liten kudde samt ett 50 mm självuppblåsbart liggunderlag.
Kommer du att få se vargar? Vargar i Sverige är skygga, vilket gör det svårt att skåda dem i vilt tillstånd. Fokus ligger på att höra deras ylande, spana efter spårtecken och fällda byten. Dessutom kommer du att lära dig mycket om vargar. Utifrån situationen väljs den plats som ger bästa förutsättningarna att se varg. Trots att sannolikheten är låg händer det att deltagare får syn på vargar. Guiderna lägger ner mycket tid och energi på att övervaka de olika vargreviren. Det gör att de känner till vargflockarnas rörelsemönster året runt.
Bokning: Kontakta mig via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller telefon +46 (0)70 230 68 70.
Denna aktivitet sker i vildmarken, vilket innebär att du vistas i dessa djurs habitat, men vi kan inte garantera exakt vilka djur du kommer att se och fotografera.